Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Американські вчені зафіксували передсмертний сплеск свідомості у людини

11:21 am, 7 Травня, 2023

Люди, яким довелося пережити клінічну смерть, розповідають про свої відчуття. Тепер же вченими було експериментально доведено, що перед смертю активність людського головного мозку сильно збільшується — відбувається сплеск.

Люди, які відчували свій відхід в інший світ, повідомляли про безболісність, невагомість і відстороненість. Деякі бачили родичів, які давно померли, а також істот, що світяться. Часто говорили про рух із високою швидкістю в просторі, тощо.

За словами вчених, смерть настає в момент зупинки серця. Мозок ще якийсь період підтримує активність. Це може тривати від кількох секунд до кількох десятків хвилин. Одна з жінок протягом 27 хвилин не дихала, але її мозок продовжував працювати. У цей момент вона бачила золоті ворота і фуру.

Вчені провели експеримент із дозволу родичів. Вони відключили пацієнтів від апаратів життєзабезпечення, але продовжували спостерігати за активністю головного мозку. Знімалися електрокардіограми (ЕКГ) та електроенцефалограми. Так, об'ємне проходження гамма-хвиль свідчило про те, що після зупинки серця клітини мозку продовжували узгоджено функціонувати, ба більше — інтенсивність зростала.

Найбільша активність спостерігалася в так званій гарячій зоні нейронних корелятів свідомості, яка розташована на перетині потиличної, тім'яної та скроневої часток у задній частині мозку. Ця область пов’язана зі сновидіннями, зоровими галюцинаціями і зміненими станами свідомості. Також вона активується під час епілептичних нападів.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$65,004.82

-3.14%

ETH

$3,202.82

-1.93%

BNB

$598.12

-1.64%

XRP

$0.53

-3.90%

SOL

$153.32

-2.90%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше