Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Фотограф, який хотів подати в суд на штучний інтелект, виплатить € 887

11:08 am, 29 Квітня, 2023

Німецький фотограф Роберт Кнешке в лютому цього року дізнався, що його фотографії використовували для навчання генераторів зображень (нейромереж). Завдяки ресурсу «Have I Been Trained?» Кнешке вийшов на LAION-5B, датасет із понад 5,8 млрд зображень, що належить відомій некомерційній організації LAION. Саме її дані використовувала Stability AI для навчання Stable Diffusion. Кнешке виявив «купу зображень» з його портфоліо в LAION-5B і написав про це у своєму блозі.

Наступного дня із фотографом зв’язалися представники LAION. У своєму листі юристи компанії Heidrich Rechtsanwälte заявили, що їхній клієнт дотримується законів про авторське право, і що видалити його зображення неможливо: «Наш клієнт підтримує тільки базу даних, яка містить посилання на файли зображень, що перебувають у відкритому доступі в Інтернеті. Не виключено, що база даних може містити посилання на зображення, автором яких є ви. Однак, оскільки наш клієнт не зберігає жодної з фотографій, на які ви скаржилися, ви не можете вимагати видалити їх. У нашого клієнта просто немає фотографій, які можна було б видалити».

Ба більше, юристи пригрозили, що вимагатимуть від Кнешке відшкодування збитків, заявивши, що він подав необґрунтований позов про порушення авторських прав.

Але Кнешке це не зупинило і наприкінці березня він вирішив надіслати в LAION запит. Фотограф просив команду LAION вилучити його зображення з набору навчальних даних і надати інформацію про те, де вони взяли його фотографії і як довго їх використовували.

Від LAION надійшла оперативна відповідь: у ній заперечувалося порушення авторських прав. До листа додали рахунок на € 887, який Кнешке мав оплатити протягом 14 днів. В іншому разі юристи Heidrich Rechtsanwälte погрожували звернутися до суду. Вони розцінили дії Кнешке як необґрунтований позов про порушення авторських прав, через який їхній клієнт зазнав судових витрат.

Фотограф пояснив свої дії бажанням взяти участь у формуванні правової бази для навчання AI. Як пише Vice, Кнешке вважає, що творці контенту мають отримувати свою частку, якщо їхні твори використовуються під час навчання генераторів зображень, «щоб компенсувати втрату доходу через розвиток AI-технології». Нещодавно Роберт Кнешке подав позов проти LAION до окружного суду Гамбурга. Видання нагадує, що історія німецького фотографа розгортається на тлі більшої справи: у січні Getty подала до суду на Stability AI, яка використала понад 12 млн фотографій із колекції Getty Images для навчання Stable Diffusion.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$64,396.70

-3.03%

ETH

$3,150.36

-2.03%

BNB

$608.98

0.05%

XRP

$0.53

-3.31%

SOL

$149.71

-4.29%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше