Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Науковці довели унікальність кожного людського мозку

8:14 pm, 22 Грудня, 2023

Вчені з Федеральної політехнічної школи Лозанни виявили, що тільки людський мозок передає інформацію кількома паралельними шляхами, на відміну від макак і мишей, у яких інформація передається лише одним способом.

Використовуючи дані МРТ, дослідники створили «дорожні карти» мозку і проаналізували активацію різних його ділянок уздовж кожного шляху. Виявлені паралельні «дороги» були унікальні для кожної людини. Вчені вважають, що ці результати значущі для розуміння еволюції та функціонування мозку.

Науковці пояснюють: мозкові сигнали передаються від джерела до мети, створюючи полісинаптичний шлях, який перетинає кілька областей мозку, наче дорога з безліччю зупинок на шляху. Структурні шляхи зв’язків мозку вже спостерігалися на основі мереж («доріг») нейронних волокон. Вчені хотіли простежити закономірності передавання інформації та побачити, як повідомлення надсилаються і приймаються. Вони створили «карти мозкового трафіку», які можна було б порівняти між людьми та іншими ссавцями.

Для цього дослідники використовували дані дифузійно зваженої МРТ (ДВ-МРТ) і функціональної МРТ (фМРТ) людей, макак і мишей у стані бадьорості та спокою. Сканування ДВ-МРТ дало змогу вченим реконструювати «дорожні карти» мозку, а фМРТ-сканування показало, як ділянки мозку активуються вздовж кожної «дороги».

Дослідження показало, що у мозку тварин інформація передавалася однією «дорогою», тоді як у людей існувало декілька паралельних шляхів між одним і тим самим джерелом і метою. Ба більше, ці паралельні шляхи були так само унікальні, як відбитки пальців, і їх можна було використовувати для ідентифікації людей. Таке паралельне опрацювання даних у людському мозку передбачалося, але ніколи раніше не спостерігалося на рівні всього мозку.

Вчені зазначають, що їхня проста модель може використовуватися в дослідженнях еволюції та обчислювальної нейробіології. Отримані результати свідчать про можливе збільшення обсягу людського мозку з часом, що призведе до складних зв’язків усередині нього.

Дослідники також припустили, що наявність паралельних потоків інформації в мозку може відображати множинні уявлення про реальність і здатність виконувати абстрактні функції, властиві людині. Моделювання складніших процесів у мозку показало б, як інформація обробляється і комбінується для створення нових уявлень і функцій. Планується проведення подальших досліджень у цьому напрямку.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$64,009.09

0.25%

ETH

$3,119.09

-0.28%

BNB

$591.07

0.73%

XRP

$0.53

0.89%

SOL

$154.22

5.78%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше