Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Перший політ на Венеру може відбутися у 2025 році

10:21 pm, 7 Червня, 2023

Компанія Rocket Lab відклала відправку першого в історії зонда до Венери, як мінімум, до 2025 року. Місію на Венеру, що фінансується приватними інвесторами, обіцяли запустити у травні 2023 року, втім цього не сталося.

Наразі представники Rocket Lab наступною датою місії назвали січень 2025 року, але гарантій цьому також немає. Компанія оприлюднила плани побувати на Венері у 2020 році, коли весь світ облетіла новина, що у висотних шарах атмосфери Венери було виявлено фосфін.

На землі фосфін виявляється у болотах та інших подібних місцях як результат життєдіяльності низки бактерій. На поверхні Венери помірні тиск і температура, тому шукати там біологічне життя не варто. Однак на висоті від 40 км і вище тиск і температура цілком комфортні для цілого ряду земних мікроорганізмів, життя там теоретично може існувати, переконані вчені.

Пізніше виявлення фосфіну на Венері спростували інші дослідники, включаючи фахівців NASA. Ймовірно, спонсори місії Rocket Lab на Венеру розчарувалися в проекті, вартість якого оцінюється в $ 10 млн. Наразі керівництво Rocket Lab уникає розмов про причини перенесення місії.

Згідно з представленим у серпні минулого року описом проекту, Rocket Lab планувала запустити 38-см зонд на власній супутниковій платформі Photon і своїй ракеті. Зонд масою близько 20 кг мав за п’ять місяців дістатися Венери і увійти до її атмосфери. Потім у процесі вільного падіння на її поверхню він мав збирати дані про хімічний склад атмосфери і передавати їх на Землю.

Незважаючи на прості завдання, приватна місія на Венеру стала б історичною подією. До кінця десятиліття туди полетять декілька зондів від державних космічних агентств, але вартість цих проектів буде набагато більшою за вартість місії Rocket Lab, якщо вона все ж таки відбудеться.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$62,362.72

-1.38%

ETH

$3,011.88

-1.88%

BNB

$577.61

-2.02%

XRP

$0.53

-2.71%

SOL

$148.44

-3.33%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше