Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Штучний інтелект може вплинути на вибори у ЄС — фахівці б’ють на сполох

3:39 pm, 22 Жовтня, 2023

Агентство ENISA з кібербезпеки ЄС попередило, що нові потужні моделі штучного інтелекту можуть негативно вплинути на вибори в ЄС у червні наступного року. За словами спеціалістів, зловмисники можуть використовувати їх для проведення масштабних кампаній з маніпулювання інформацією.

Це попередження є частиною «Ландшафту загроз 2023», в якому агентство з кібербезпеки щорічно аналізує тенденції, що розвиваються. У центрі уваги — можливі збої, пов’язані з чат-ботами зі штучним інтелектом, і будь-якими формами маніпулювання інформацією за допомогою ШІ. «Довіра до виборчого процесу в ЄС буде критично залежати від нашої здатності покладатися на інфраструктуру кібербезпеки, а також від цілісності та доступності інформації. Тепер ми повинні вжити необхідних заходів для досягнення цієї делікатної, але важливої для наших демократій мети», — заявив виконавчий директор ENISA Юхан Лепассаар.

Побоювання, що нові потужні моделі штучного інтелекту можуть бути використані для підриву виборчих процесів, притаманні не лише Європі. Напередодні виборів у Сполучених Штатах і Великій Британії експерти попереджають про ризик вірусного поширення зображень і відео, створених ШІ.

У звіті ENISA зазначається, що з моменту публічного релізу ChatGPT штучний інтелект став основним рушієм інновацій у соціальній інженерії, зокрема завдяки здатності технології створювати текст, що імітує легітимне джерело, а також клонувати голоси і здійснювати інтелектуальний аналіз даних за допомогою штучного інтелекту.

Нагадаємо — напередодні парламентських виборів у Словаччині, що відбулися 30 вересня 2023 року, в інтернеті поширювалися аудіозаписи нібито приватних розмов словацьких політиків. Про те, що ці матеріали були діпфейками, стало відомо не відразу. Підроблений голос одного з кандидатів негативно відгукувався про конкурентів, обговорював можливість підкупу циганських виборців і навіть жартував про дитячу порнографію.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$61,218.16

0.50%

ETH

$2,922.22

0.12%

BNB

$597.16

0.64%

XRP

$0.50

-1.20%

SOL

$144.44

-0.76%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше