Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Українські розробники створили передовий роботизований комплекс для ЗСУ

6:22 pm, 18 Січня, 2024

Тернопільські конструктори розробили наземний роботизований комплекс «Мураха» для військових. Про це пише Мілітарний з посиланням на розмову керівника проекту «Роботизовані комплекси» Ігоря Чайківського із Суспільним.

За словами Чайківського, апарат на дистанційному керуванні може долати відстань до 15 кілометрів і більше. Комплекс «Мураха» на 80% складається з деталей українського виробництва.

«Після роботизованого комплексу „Мураха“ наступний буде менший. Це комплекс „Міньйон“, він у 4 рази компактніший», — розповіли розробники.

Комплекс «Мураха» створили для того, щоб дистанційно вивозити бійців з поля бою, підвозити воду, продукти чи інші вантажі. Назвали пристрій так тому, що він має вагу 350 кілограмів, однак може везти тонну вантажу.

«Це досить потужна установка для евакуації. Працює від однієї або двох електробатарей ємністю 6, 8 або 13,6 кВт. Такої системи повинно вистачати приблизно на 30−40 кілометрів. Її ще доповнять системами радіозв'язку і відеоспостереження», — зазначає керівник проекту.

В комплексі присутня функція «вперед» і «назад» та функція «розворот на місці» в одну сторону і в іншу. Заряджається «Мураха» від розетки або генератора. Одне з цікавих інженерних рішень — борти трапу, які розробили й спроектували українські інженери. Борти доволі легко перетворюються на трапи для того, щоби платформу можна було зняти з пікапа або ж заїхати назад.

Орієнтовна вартість повного комплексу — 620−650 тисяч гривень в залежності від додаткових укомплектувань.

Нагадаємо — нещодавно українські інженери представили нову систему радіоелектронної боротьби, яка ефективно протидіє російським БПЛА. Система отримала назву «Кульбаба» і вже довела свою ефективність на полі бою.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$61,605.04

-2.40%

ETH

$2,892.85

-2.13%

BNB

$567.81

-4.64%

XRP

$0.50

-0.71%

SOL

$142.94

-3.95%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше