Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Вперше в історії вчені зробили рентген одного атома

3:48 pm, 1 Червня, 2023

Вчені вперше в історії отримали рентгенівське зображення одиночного атома, виділивши його серед сотень тисяч інших. Подібно до звичайних рентгенівських знімків з поліклініки, індивідуальна рентгенівська картинка атома може багато розповісти про нього. За словами дослідників, це виведе аналіз матеріалів і речовин на неймовірний рівень і навіть вплине на людські життя.

Як відомо, вчені досить давно навчилися отримувати зображення окремих атомів за допомогою електронно-силової мікроскопії, але розпізнати в них окремі хімічні елементи і тим більше дізнаватися про їхню хімічну активність — ні.

«Новий метод дозволяє не тільки дізнатися атом якого елемента ми виявили, але також дає інформацію про його взаємодію з іншими елементами і наскільки вона сильна», — наголосив один з команди вчених у статті видання Nature.

Чутливість аналітичних приладів до одиночних атомів неможливо переоцінити. Це може перевернути світ, вважають розробники методу. Дослідники в галузі матеріалознавства та біохімії зможуть дізнатися про зразки абсолютно все, що допоможе у пошуку ліків та у створенні матеріалів з масою дивовижних властивостей.

Для експерименту з рентгеном одного атома використовувався синхротрон APS в Аргонській національній лабораторії. З його допомогою проводився рентгеноструктурний аналіз зразків та окремих атомів.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$64,740.69

1.22%

ETH

$3,170.90

1.16%

BNB

$617.20

0.98%

XRP

$0.53

-0.49%

SOL

$146.23

-2.35%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше