Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Український технологічний стартап створив акумулятор, здатний зарядити бойовий танк

2:57 pm, 1 Листопада, 2023

Українські розробники Євген Алєксєєв та Андрій Мельниченко створили зарядну станцію Scat для ЗСУ, яка працює в екстремальних умовах і може зарядити як батарею БПЛА, так і бойовий транспорт. Про це стартапери розповіли в інтерв'ю для Ukrainian Underdogs.

Розробники зазначають: перший павербанк вдалося випустити вже на другому місяці повномасштабної війни. Це була портативна персональна техніка для зарядки рацій, прицілів і тепловізорів. Після цього для розробників з’явилося нове завдання: створити зарядні станції, які могли б у бойових умовах живити термінали Starlink. Тож вони створили зарядну станцію з виносним інвертором.

«Він продовжує працювати навіть тоді, коли зникає зовнішнє живлення. Тому їх військові зараз ставлять між генератором і Starlink. Таким чином економиться час на перезавантаження інтернету», — пояснює Андрій Мельниченко. — «Ця штука дає можливість у будь-якій ситуації машину завести. Можна завести навіть танк, якщо два ці пристрої (зарядних станцій, — ред.) запарелелити. Якщо танк нормально працює, після такого він заведеться».

Новий тип павербанка заряджається від сонця, автомобіля або ж від побутової розетки. За 15 хвилин пристрій може зарядитися на 60% від двигуна авто, а після цього, при підключенні до звичайної розетки, повний заряд досягається за 4 години.

Павербанк також має міцний металевий корпус, який захищає його від вологи та важить 8 кг. Термін служби пристрою становить 8 років. Його місткість — 240 000 mAh і може бути збільшена. Також павербанк може об'єднуватися з іншими пристроями. За словами винахідника, два з'єднаних павербанки можуть навіть зварювати листи твердого металу.

«Scat також може заряджати батарейки для дронів. Одного разу військові знайшли пральну машинку, під'єднали її до станції, запустили і змогли випрати речі», — розповів Андрій Мельниченко.

Розробник також додав, що ціна такої зарядної станції для військових становить $ 450. Для цивільних кожен павербанк коштуватиме приблизно на $ 100 дорожче.

Ще одна розробка, яка допомагає військовим на фронті, зарядна станція Bandera Power. Її виготовляє група компаній «Промавтоматика Вінниця» під керівництвом Михайла Ганчука.

За його словами, Bandera Power важить 20 кг і має світлодіодний ліхтарик. Акумулятор оснащений 9-ма USB-портами, придатними для різних типів пристроїв. Девайс має індикатор заряду.

Bandera Power розроблено для використання на КПП і у бомбосховищах. Пристрій здатний зарядити до 60 телефонів одночасно, а також підзарядити рації. Однак слід зазначити, що цей блок має певні недоліки, включно з його вагою та обмеженою стійкістю до перевертання.

Саме тому розробники прийняли рішення створити другу версію зарядної станції Bandera Power. Техніка отримала новий зовнішній вигляд з камуфляжною і водонепроникною оболонкою. Крім цього, корпус зарядної станції покритий порошковою фарбою. Пристрій можна носити як за ручку, так і на плечі.

Вага оновленого девайса становить 6,5 кг, а його місткість дорівнює 180 000 мА/г. Пристрій має відсік з «вилкою» для зарядки, а також 6 різних типів роз'ємів USB. Акумулятор обладнаний світлодіодним ліхтариком потужністю 7 Вт і має розетку до автомобільного прикурювача. Крім того, додано розетку 220 В з потужністю 150 Вт, яка може бути використана для заряджання радіостанцій, електричного інструменту та інших пристроїв.

Раніше ми розповідали про українських розробників, які спроектували антидрон-систему KVERTUS. Новий пристрій для нейтралізації дронів-камікадзе — Antidrone KVS Counter-FPV — перекриває частоти від 800 до 1100 мГц. Завдяки штировим антенам він гарантує захист на абсолютний радіус — 360 градусів (на дистанції до 300 метрів залежно від місцевості). Працює девайс як від мережі (зокрема, від прикурювача авто через інвертор, який додається до комплекту) так і від автомобільного акумулятора.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$60,329.71

-2.79%

ETH

$2,892.81

-3.76%

BNB

$582.17

-1.94%

XRP

$0.50

-2.73%

SOL

$145.88

-0.76%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше