Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Вчені відновили рух паралізованої людини завдяки мозковим імплантам і штучному інтелекту

5:34 pm, 1 Серпня, 2023

Використовуючи мозкові імплантати, штучний інтелект та електричну стимуляцію, команда дослідників, інженерів та хірургів з Інституту медичних досліджень Файнштейна Northwell Health змогла відновити рух та чутливість у паралізованої людини. Вчені розробили нову технологію «подвійного нейронного шунтування».

Під час експерименту команда Northwell Health використовувала функціональну магнітно-резонансну томографію (ФМРТ) для картування мозку пацієнта Кіта Томаса. Так вони виявили області, відповідальні за рух руки та відчуття дотику до неї. Потім йому провели 15-годинну операцію на відкритому мозку для імплантатів вживлення. Іноді Томаса будили, щоб давав зворотний зв’язок хірургам в режимі реального часу.

Томасу імплантували п’ять крихітних мікрочипів у мозок, створивши систему подвійного нервового шунтування. Вона використовує ШІ для декодування та втілення думок у дії. А також стимулювання мозку та спинного мозку для відновлення руху та відчуттів у руці.

Наприклад, коли Томас думає про стиск руки, електричні сигнали, що посилаються мозком, декодуються комп’ютером. Він посилає сигнали на гнучкі, неінвазивні електроди, розміщені над хребтом та м’язами передпліччя. Вони змушують руку рухатися. Датчики на кінчиках пальців та долоні відправляють інформацію про дотики та тиск назад у його мозок, який реєструє інформацію як відчуття.

«Вперше мозок, тіло і спинний мозок пов’язали в електронному вигляді у паралізованої людини, щоб відновити тривалий рух та відчуття», — розповів Чад Бутон, головний дослідник клінічного випробування.

З моменту початку випробування сила в руці Томаса подвоїлася, і він почав відчувати відчуття передпліччя і зап’ястя, навіть коли він підключений до системи шунтування.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$63,597.25

-0.13%

ETH

$3,104.94

-0.83%

BNB

$587.10

0.34%

XRP

$0.53

0.30%

SOL

$151.28

4.06%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше