Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Китайські вчені створили інноваційний матеріал, що робить бойову техніку невидимою для радарів

6:20 pm, 31 Січня, 2024

Дослідники з університетів Цзілінь і Ціньхуа у Китаї об'єднали риси трьох тварин — хамелеона, скляної жаби та бородатого дракона, — щоби створити матеріал, який допоможе приховати будь-який предмет, немов шапка-невидимка. Про це пише SCMP.

Вчені заявили про розробку експериментальної версії матеріалу, який складно виявити у мікрохвильовому світлі, видимому світлі та інфрачервоному спектрі. Вони використовували «біонічний» підхід до проблеми камуфляжів, яка полягає в їхній недостатній універсальності. Іншими словами, камуфляж буде змінюватися, як хамелеон, залежно від місцевості.

В основі технології лежить метаматеріал — синтетичний матеріал з унікальною здатністю маніпулювати електромагнітними хвилями, які застосовуються у стелс-технологіях. Завдяки точному контролю структури поверхні, такі метаматеріали можуть певним чином відбивати електромагнітні хвилі, роблячи об'єкти невидимими для радарів. Однак вони здатні забезпечити маскування тільки в певних умовах. А ось метаматеріал, створений китайськими вченими, може адаптуватися до різних спектральних умов і ландшафтів, зберігаючи водночас свою стійкість до виявлення у видимому і в інфрачервоному світлі.

Новий метаматеріал отримав назву «химера» — так називали міфічну істоту, що складається з трьох різних тварин, — оскільки він містить у собі зміни кольору, як у хамелеона, прозорість, як у скляної жаби, і здатність бородатого дракона регулювати власну температуру. «Химера» може підлаштуватися під п’ять різних ландшафтів у всьому діапазоні частот — від зелені полів до синяви морів. А щоб домогтися оптичної прозорості, як у прозорої жаби, дослідники помістили «Химеру» між шарами ПЕТ-пластику і кварцового скла.

Дослідники заявили, що потенційне застосування цієї технології величезне: від військового використання до охорони дикої природи. «Химера» може забезпечити значні стратегічні переваги, даючи змогу об'єктам або персоналу плавно зливатися з різноманітним середовищем і ухилятися від виявлення радарами, інфрачервоними датчиками та оптичними пристроями. Передова технологія також може допомогти в неінвазивному спостереженні за тваринами в їхньому природному середовищі існування, зводячи до мінімуму вплив людини на поведінку диких тварин і навколишнє середовище.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$64,521.32

4.42%

ETH

$2,971.38

2.72%

BNB

$580.39

2.13%

XRP

$0.51

1.47%

SOL

$152.80

6.92%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше