Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Науковці розповіли, за освоєння яких ділянок космосу змагаються США і Китай

6:46 pm, 28 Грудня, 2023

Науковці заявили, що між США і Китаєм уже почалися нові космічні перегони. «Полем битви» стають точки Лагранжа, інформує ScienceAlert.

Точки Лагранжа — це місця у міжпланетному просторі, де гравітація двох небесних тіл, наприклад, Сонця і Землі, врівноважує відцентрову силу, яка необхідна для того, щоб космічний штучний апарат постійно обертався по орбіті між ними. У системі Сонце-Земля є 5 точок Лагранжа, які позначаються як L1, L2, L3, L4 і L5.

Науковці уточнюють: точки L4 і L5 розташовані таким чином, що є ідеальними місцями для розміщення різних апаратів і космічних телескопів. Будь-який такий штучний об'єкт може залишатися на стабільній орбіті протягом тривалого часу. При цьому апарату не потрібно багато палива для коригування свого положення. Таким чином пристрій має постійний чудовий огляд Землі та Місяця. Точки L1 і L2 розташовані ближче до земного супутника, і є також популярним місцем для розміщення космічних об'єктів.

За словами експертів, той, хто контролює точки Лагранжа, має значну перевагу під час досліджень космосу, а також для підтримання зв’язку та спостереження за Землею і Місяцем.

З точки зору Сонця, точка L2 розташована на відстані 1,5 млн км «за» Землею. За Місяцем з оптики Землі точка L2 забезпечує безперешкодний огляд глибокого космосу, тому тут розміщений космічний телескоп ім. Джеймса Вебба.

Китай вже відправив супутник-ретранслятор у точку L2 у системі Земля-Місяць для підтримання зв’язку з посадковим апаратом «Чан'є-4», який став першим, хто приземлився на зворотному боці земного супутника. США також визначили точку L2 системи Земля-Місяць для розміщення тут першої місячної космічної станції під назвою Gateway наприкінці 2030-х.

За словами американського інженера космічних систем Лаури Даффі, точка L2 особливо важлива, адже з цього місця є постійний огляд зворотного боку Місяця. Це й стало причиною, чому Китай прагне розміщувати свої апарати саме тут.

Китай намагається кинути виклик домінуванню США в космосі. При цьому точки Лагранжа є трампліном для майбутніх пілотованих місій на Марс та інші світи Сонячної системи.

Раніше ми інформували про те, що науковці Китайського Оборонного науково-технічного університету в Чанші створили професійний симулятор ведення віртуальних боїв у космосі. Новий симулятор моделює і прогнозує процес космічних битв і служить не тільки інструментом для планування тактичних операцій, але і для підвищення навичок у сфері космічних воєн. Донедавна проект вважався секретним.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$65,814.86

1.60%

ETH

$2,955.83

-0.67%

BNB

$567.42

-2.04%

XRP

$0.52

1.39%

SOL

$160.46

5.95%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше