Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Вчені запустили найбільший у світі радіотелескоп

5:00 pm, 28 Липня, 2023

На південному заході Китаю розпочалася наукова експлуатація найбільшого у світі сонячного радіотелескопа. За активністю Сонця стежитиме масив із 313 шестиметрових антен, розташованих по колу діаметром 3,14 км.

Для вивчення активності Сонця Китай створює мережу спостереження «Меридіан». Утім, нові інструменти також моніторитимуть й інші об'єкти у Всесвіті - від пульсарів до навколоземних астероїдів. Але головною метою для вивчення залишатиметься Сонце та коронарні викиди маси головної зірки нашої галактики.

Для навколоземних об'єктів — супутників і космічних екіпажів — потік високоенергетичних частинок сонячного вітру і коронарної маси може становити небезпеку. Таке явище вже не раз збивало супутники Starlink з орбіти. Також від сонячної погоди залежить якість зв’язку й управління космічними кораблями — у перспективі, від неї будуть залежати тривалі космічні експедиції, наприклад, до Марса.

Комплекс антенних решіток Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) розташований у провінції Сичуань, побудований і зданий в експлуатацію наприкінці минулого року. До літа він проходив налаштування приладів і формально був введений у роботу 14 липня.

Масив 6-метрових антен працює як одне велике радіодзеркало діаметром 3,14 км. Усі антени узгоджені за фазою, і алгоритм збирає сигнали з кожної з них в одне зображення надвисокої роздільної здатності.

Раніше ми розповідали про науковців, які розробили найдосконалішу симуляцію Всесвіту. Астрофізики проекту «MillenniumTNG» розробили першу комп’ютерну модель Всесвіту, яка одночасно показує процеси, що відбуваються на рівні окремих галактик, а також розвиток великомасштабних космічних структур.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$63,674.43

3.38%

ETH

$3,130.88

2.18%

BNB

$589.31

1.88%

XRP

$0.53

1.81%

SOL

$146.55

3.68%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше