Підписуйтеся на наш телеграм канал!

Науковці попередили про астероїд, який пройде на небезпечно близькій відстані до Землі

5:16 pm, 26 Квітня, 2024

Науковці зі всього світу попереджають: через п’ять років астероїд Апофіс, що становить потенційну загрозу для Землі, пройде повз нашу планету на небезпечно близькій відстані - менше ніж 32 тисячі кілометрів. Це вдесятеро ближче, ніж відстань від Землі до Місяця. Вчені мають намір використовувати цю рідкісну подію для досліджень.

Потенційно небезпечний астероїд Апофіс, відкритий у 2004 році, має значні розміри — його ширина становить близько 335 метрів. Після виявлення цей великий небесний об'єкт спочатку розглядався як такий, що становить серйозну загрозу зіткнення із Землею.

Однак подальші спостереження показали, що зіткнення не відбудеться щонайменше сто років. З огляду на розмір об'єкта, його падіння могло б призвести до катастрофічних наслідків і зим глобального масштабу.

Можливі наслідки тісного зближення Апофіса та Землі включають виникнення квазіземлетрусів на астероїді, перерозподіл матеріалу всередині його надр і зміну зовнішнього вигляду його поверхні через зсув реголіту і пилових частинок.

Вчені сподіваються зафіксувати й детально вивчити будь-які подібні зміни, порівнявши спостереження Апофіса, зроблені до і після зближення 2029 року. Це дасть змогу отримати безпрецедентні дані про внутрішню будову і динамічні процеси, що відбуваються у великих астероїдах під впливом гравітаційного поля планети. Такі знання вкрай важливі для вдосконалення методів запобігання потенційним зіткненням астероїдів із Землею в майбутньому.

Приватні космічні компанії, такі як Blue Origin і стартап Exploration Labs (ExLabs), запропонували місії для зустрічі з Апофісом перед його майбутнім прольотом. На нещодавньому семінарі в центрі Європейського космічного агентства у Нідерландах вони представили свої концепції місій, щоб дізнатися більше про Апофіс та інші космічні об'єкти, що становлять потенційну загрозу для Землі.

Компанія Blue Origin запропонувала використовувати свою орбітальну платформу Blue Ring для доставляння вантажів на Апофіс. ExLabs запропонувала відправити на Апофіс космічний апарат, який розгорне два кубсати для проведення внутрішнього сканування астероїда, на кшталт комп’ютерної томографії.

NASA також бере активну участь у дослідженнях Апофіса. Космічний апарат OSIRIS-APEX, раніше відомий як OSIRIS-REx, уже направлений до астероїда для спостереження за змінами, що можуть відбутися під час його близького прольоту із Землею.

Підписуйтеся на наш телеграм канал!

BTC

$66,914.55

0.08%

ETH

$3,115.40

0.72%

BNB

$580.00

0.31%

XRP

$0.52

-0.23%

SOL

$173.16

1.38%

Всі курси
Підписуйтеся на наш
телеграм канал!
Свіжі новини та огляди
ринків криптовалют останньої
доби прямо у вашому мессенджері. Чекаємо на вас!
ПЕРЕЙТИ
Показати більше